Barion Pixel
  >  babahordozás   >  Babahordozó kisokos: a megfelelő méret kiválasztása

Babahordozó kisokos: a megfelelő méret kiválasztása

Ebben a cikkben nem arról lesz szó, hogy mikortól ajánlott a RingaBaby fuba vagy RingaBaby kendőszáras babahordozó használata, hanem arról, hogy ha már megfelelő a baba érettségének egy adott derékpántos eszköz, abból mekkorát érdemes választani.
Jelenleg a következő méretekben vásárolhatsz tőlünk babahordozó eszközöket:

A baba számára akkor jó méretű egy adott babahordozó, ha térdhajlattól térdhajlatig megfelelően támasztja a testét.
Ha kisebb és nem ér térdhajlatig, bevághat a hordozó széle a combjába és el is zsibbadhat a lába.
Ha nagy, tehát túl lóg a térdhajlaton a hordozó széle, akkor túl nagy terpesztésre kényszeríti, ami egyrészt valószínűleg nem kényelmes számára, másrészt nem is tesz jót a testének sem. Mellesleg a hordozót is károsíthatja hosszú távon, ha túl szélesre állítva használják, mert feszül az anyag és a cérna.

A RingaBaby babahordozók szélessége és magassága is fokozatosan állítható.
Méretválasztásnál inkább a szélességet szoktuk figyelembe venni, mert a magasságban nincs akkora különbség a nálunk kapható 2 méret között.

Ha fokozatosan állítható, akkor miért van szükség két méretre?
A tépőzárak segítségével a nagyobb méretű hordozót is egészen icipicire össze lehet húzni, azonban a túl sok anyag miatt, ami a tépőzárak között redőződik, hiába ér térdhajlattól térdhajlatig egy kisebb babának, mégsem képes megfelelően támasztani őt. A sok anyag miatt egy nagy bugyorrá válik a body, amibe ugyan bele tudod tenni a babát, de a sok anyag nem lesz megfelelően feszes rajta.

Miért lehet probléma, ha túlságosan „bugyros” a babahordozó?
Egy adott babahordozó akkor a legjobb a baba számára, akkor a legkényelmesebb, ha minél több ponton tartja, támasztja őt. Hiszen akkor nem kell saját erejéből, izmainak használatával tartania magát. ( Éppen ezért nem ajánlott derékpántos eszközt önállóan ülni tudás előtt használni. Hiszen ekkor még a baba nem képes a törzsét függőleges helyzetben tartani. Ilyenkor olyan eszköz számára a legjobb, ami pontról pontra képes őt tartani. De erről majd egy másik posztban fejtem ki a véleményem.)

Hogy vehetjük észre, hogy a babát nem tartja megfelelően a babahordozó eszköz?
Ha egy derékpántos eszközben a baba háta domború, nem pedig egyeneshez közeli, akkor a body nem támasztja őt megfelelően. Ez adódhat abból, hogy még nagy neki, vagy nem megfelelően vetted fel (laza maradt a body), vagy elaludt a baba és nem igazítottad meg utána a bodyt (elvileg érdemes lenne ilyenkor kicsit feszesebbre húzni a bodyt, de én pl sosem csináltam, bevallom.)

Szintén a túl nagy bugyor jele lehet az is, ha a baba popsija sokkal alacsonyabban van a térdeinél. Alap esetben derékpántos eszköznél a vízszintes közeli combok az ideálisak. Ebben a helyzetben támasztja megfelelően, egyenletesen az eszköz a babát. Ha belegondolunk, egy vízszintes derékpántból induló anyag (body) nem képes egyenletesen tartani, támasztani “M” alakban.
Arra bíztatok mindenkit, hogy NE bugyorba ültesse a babáját, hanem törekedjen arra, hogy a baba számára egyenletes támasztást hozzon létre a babahordozóval.

Vízszintes combokra és egyenes hátra törekszünk tehát. Nyilván nem vonalzóval és derékszöggel mérve. 🙂
Ha elfogadjuk, hogy derékpántos eszközökben ez a megfelelő tartás a babának, már csak meg kell határoznunk, hogy adott méretű gyermeknél mekkora eszközzel lehet ezt megvalósítani.
Sajnos erre nincs örökérvényű recept. Minden baba más testarányokkal rendelkezik. Vannak hosszú combú babák, husis combúak, vékony, de magas babák, husis, alacsony babák. Mindannyian egész mások. 🙂 Így mondhatnám, hogy 6 kg-tól tuti jó egy adott méretű hordozó, de nem lenne minden esetben igaz. És hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, az is meghatározza a méret kérdést, hogy milyen anyagból készült a hordozó. Lehetséges, hogy egy babának jó egy dekoranyagos hordozó, de egy kívül-belül kendős, ugyan akkora méretű viszont nem.
Persze nem kell elkeseredni, próba nélkül is meg lehet saccolni, hogy RingaBaby hordozóból melyik méret lehet az ideálisabb.

Vannak olyan babák is, akiknek méretükből adódóan pl nem érdemes a nagyobbat választani, mert úgy sem használná ki a max méretet a hordozós kor végéig. Pl ha egy baba 9 kg másfél évesen, akkor nagy valószínűséggel soha nem lesz szüksége egy max 50 cm széles eszközre. De ha egy baba fél évesen 8 kg, akkor megfontolandó a nagyobb hordozó választása.

Tapasztalat alapján az ajánlásom:
Max 45 cm széles hordozó: kb 68-as ruhaméret, 6 kg-tól
Max 50 cm széles hordozó: kb 74-80-as ruhaméret, 8 kg-tól
Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérd hozzáértő tanácsadó véleményét (Tanácsadó partnereinket térképes keresőn itt találod), vagy keress minket nyugodtan elérhetőségeinken.