Barion Pixel
  >  babahordozós csoport   >  A babahordozó klub egy szekta?

A babahordozó klub egy szekta?

Mi az a babahordozó klub, valami szekta?
Kik járnak és mi történik ott?

Olvasd el Tóth-Hemela Judit hordozási tanácsadó írását, melyből minden fontos infó kiderül a babahordozó klubok működésével kapcsolatban. 🙂

A hordozásban jártas emberek számára evidens, hogy miről szólnak a klubalkalmak, azonban nagyon sokan vannak, akik még egyáltalán nem hallottak erről a szuper lehetőségről, vagy éppen még gyűjtik a bátorságot, hogy személyesen is ellátogassanak. A hordozó klub nem egy szektagyűlés, hanem egy szuper hangulatú összejövetel, ahol a babahordozás iránt érdeklődő szülők, leendő szülők, nagyszülők megismerkedhetnek a a hordozás alapjaival és egymással. Fogadjátok szeretettel Judit írását, melyben lerántja a leplet a babahordozó klubokról. Megfontolt babahordozó eszköz választás előtt szinte biztos, hogy valaki javasolni fogja nekünk, hogy látogassuk el egy hordozó klubba, és próbáljunk fel minél több hordozót, hogy a számunkra legjobbat, legtesthezállóbbat találjuk meg. Szerencsés, akinek a környezetében van ilyen klub, de nem árt tudni, hogy a klubok sem egyformák. Nézzük meg, mégis mi a közös bennük, és miben különböznek.

A babahordozó klubok általában helyi anyukák kezdeményezésére jönnek létre, de van, hogy egy-egy márkához vagy bolthoz köthetőek. Azért célszerű a helyi klubba menned, ha még tanácstalan vagy a hordozóeszköz választást illetően, mert itt biztosan márkafüggetlen tanácsot kaphatsz. A jó klubot onnan ismered meg, hogy többféle babahordozót lehet próbálni, amiben hordozási tanácsadó is segít, személyre szabottan.

Nem feltétlenül kell ehhez egy nagy klubos készlet, már az is jó lehetőség, ha az anyukák egymás között, egymás hordozóit is tudják próbálni. Sok nagy klub nőtte ki magát pár lelkes anyuka kezdeményezéséből. Azért persze a legjobb, ha adott egy nagyobb készlet és van lehetőség próbára és kölcsönzésre is, hiszen hosszabb távon derül ki igazán, hogy mi illik egy anya-baba pároshoz.

Mit tegyél mindenképp az első babahordozó klubozásod előtt?
Mielőtt elmennél a hordozóklubba, érdemes tájékozódnod, hogy milyen hordozóeszközöket tartanak az adott helyen, lehet-e mindent helyben megszemlélni, bérelni, netán előre kell jelezni a próbát, illetve hogy rendelkezésedre áll-e a kinézett babahordozó. Azt is érdemes leinformálni, hogy biztosan lesz-e az alkalmon olyan személy, aki tud segíteni a beállításban, ismeri és megmutatja a hordozó használatát, ha szükséges. Ha nem ismered az eszközt, vagy a kendőkötés technikáját, ez igen fontos dolog.

Nincs kötéstanítás, csak javítás és formázott babahordozó próba
Fontos tudnod, hogy klubokban nem folyik hordozókendő kötés tanítás, ez általában mindenhol így van. Ennek az az oka, hogy a hordozókendő megkötésének tanítása során elengedhetetlen, hogy a tanácsadó csak a szülőre és gyermekére figyeljen, a klubban általában nagyobb nyüzsgés szokott ennél lenni. Ilyen esetben érdemes keresned egy hordozási tanácsadót, aki személyes tanácsadást tud neked tartani. Viszont megismerheted a tanácsadó(ka)t, aki sokat segíthetnek apróbb korrekciós tanácsokkal, kapcsolatokat építhetsz hasonló gondolkodású kisbabás anyákkal a közösség révén.

A szociális életed fellendülése mellett pedig megtalálhatod a számotokra legideálisabb eszközt, márkát, típust, szaksegítség mellett.

A legtöbb babahordozó klubban a kölcsönzés olcsó, nem profitorientált, hanem inkább azt segíti elő, hogy tényleg többféle hordozót kipróbálhass, vagy akár tartósan bérelhess, ha van ilyen lehetőség az adott klubban. Sok helyen biztosítanak gyakorlóbabát (nem igazi, élő baba, hanem egy speciális baba a szemléltetéshez) is, így akár már várandósan is ellátogathatsz egy klubalkalomra információkat gyűjteni, ismerkedni a helyes hordozással.

Sok babahordozó klubban nemcsak a hordozóeszközökkel lehet megismerkedni, hanem a kötődő, válaszkész nevelés más elemeivel is, akár ezzel kapcsolatos tematikus alkalmakon.

Mindenhol vannak helyi sajátosságok is. Más a hordozóeszközök választéka, más a klub mérete, az alkalmak gyakorisága, vannak nagy klubok, akik időről időre tudnak nagyobb eseményeket is szervezni (pl vásárokat, közös sétákat), de vannak kis, családias klubok is, ahol inkább a sorsközösség kovácsolja össze a tagokat.

Néhol a település támogatja az anyák kezdeményezését és ingyen biztosítja a klubhelyiséget, máshol belépőt kell fizetni a terembérletért. Sok klub települ ki nyáron szabadtérre, és egy kis piknik keretein belül tartja meg az alkalmakat.

Jómagam három éve szervezek aktívan klub(oka)t, ezért végezetül szeretnék eloszlatni pár tévhitet, ami gyakran fel szokott merülni kérdésként.

Babahordozó klubba nem csak aktívan hordozós anyukákat várunk, kezdőket és érdeklődőket is, tehát nyugodtan lehet babakocsival is érkezni.
Nem tökéletes kötésekkel, eszközökkel is szeretettel fogadnak a közösségek mindenkit, még nem találkoztam ennek az ellenkezőjével.
A klubvezetők mindig szem előtt és tiszteletben tartják a szülők döntését, bármilyen hordozóeszközt is válasszanak.
A klubban az a legjobb, hogy akár kérdés nélkül is kaphatunk válaszokat, információkat, fejlődhetünk, elég csak fülelni és látni. De a legjobb talán mégis az, hogy senki nem néz ránk ferde szemmel, amiért a babánk rajtunk lóg 🙂

Nézd meg, hol van hozzád a legközelebb babahordozó klub:
Babahordozó klubok országos listája