Barion Pixel
  >  babahordozás   >  Szögmérőzzünk? Honnan tudom, hogy mi a kompromisszum?

Szögmérőzzünk? Honnan tudom, hogy mi a kompromisszum?

 A babahordozásról szóló cikkeket olvasgatva számtalanszor kerül szóba a fiziológiás testtartás, a „megfelelő” terpesz fogalma, a túlterpesztés. Kismillió alkalommal olvashattad már azt is, hogy egy bizonyos eszköz csak ülni tudó / állni tudó babának ajánlott, míg másik használható már újszülött kortól… ha laikusként csak kapkodod a fejed és azt sem tudod mi mit vásárolj, Gerhát Petra vendégszerzőnk cikke Neked szól.

Babahordozás rugalmas kendőben

Babahordozás rugalmas kendőben

Sokszor olvashatunk a hordozás kapcsán a kompromisszumokról, főleg a formázott babahordozók esetén.
De ez tényleg megalkuvást jelent?
Fel kell adnunk bàrmit is annak érdekében, hogy kényelmes hordozóeszközt találjunk magunknak?

Számtalan kialakítású hordozóeszköz van már a hazai piacon, melyek használatát a felelősségteljes gyártók bizonyos feltételekhez kötik. Ilyen lehet a mozgásfejlődés aktuális állapota is. De miért pont az ülni vagy az állni tudás a határ?

Az embergyermek gyenge izomtónussal, szinte magatehetetlenül jön világra.
Ennek oka a felegyenesedett ember anatómiájában keresendő: az anya medencecsontja ugyanis csak bizonyos fokú tágulékonyságra képes. A szülés beindulásakor a baba fiziológiás koraszülött, teste képlékeny, nincs “kész” annak érdekében, hogy átférhessen a szülőcsatornán. Izmai fejletlenek, csontjainak egy része még porcos állapotban kötődik egymáshoz. A gerinc és a csípő fejlődése kezdetleges, ezen az izmok erősödésével együtt fejlődnek a következő hónapok-évek soràn, a csontosodás pedig felnőttkorra fejeződik be teljesen.
A kisbabák combcsontja a mászni-járni tanulással ízesül be a csípővápába, az izomkötegek pedig helyben tartják a csontosodás befejeztéig. Éppen ezért az újszülöttek testtartása komoly befolyással lehet erre a folyamatra.

Az, hogy mekkorát terpeszt a baba (és ettől vàlik ez a hordozással kapcsolatossá) egy fontos tényező. A baba ugyanis fejletlen csípőizületekkel jön a világra, ha pedig magunkon hordozzuk, a felsőtestünk domborulatai és szélessége hatással lehet az ő testtartására. Amikor előre formázott hordozóban van, ez fokozottan érvényes, hiszen a derékpánt miatt a terpesztés mértékét nagyban befolyásolja a hordozó személy testmérete is.

 

Mire figyeljünk tehát az optimális csípőfejlődés és a tehermentes izomzat érdekében a hordozóeszköz kiválasztásakor?

– A hordozó ölelje körbe a baba törzsét a fej legszélesebb pontjától a törzs méretéhez igazodva egészen a combok teljes hosszán (azaz válasszunk méretben megfelelő, állítható szélességű és magasságú hordozót)

Babahordozás Baby Tai-ban

Babahordozás Baby Tai-ban

– A baba hátán és combjai alatt is a lehető legkevésbé ráncolódjon az anyag

– A baba törzse függőleges maradjon hordozás közben is, ne távolodjon el a szülő törzsétől (a vállpántok és a body is legyen több irányban állítható ennek érdekében)

– A combokat támassza alá a térdhajlatokig, de ne lógjon rá a lábszárakra, azok mozoghassanak végig szabadon

– A csípő és a térdizületek tehermentessége érdekében a combok enyhe terpeszben öleljék át a hordozó személyt (ez a még be nem csontosodott combcsontok esetén a vizsgálatok alapján max 120 fokos terpeszben valósul meg)

– A lábszárak pedig álljanak egymással párhuzamosan, talpakkal a föld felé nézve

 

Hogy kinél mikor és melyik eszközben valósulhat ez meg, teljes mértékben a babától és a szülőtől függ, hiszen minél keskenyebb a hordozó személy dereka, ahol átöleli őt a baba és minél hosszabb a gyermek combja, annál hamarabb tud enyhe terpeszben utazni a Kicsi egy csatosban vagy meitaiban is.

 

Gerhát Petra – ClauWi ht