Barion Pixel
  >  babahordozás   >  Babahordozás a gyermekágy időszakában

Babahordozás a gyermekágy időszakában

Klasszikusan, orvosilag a gyermekágy időszakán a szülést követő első hat hetet értjük, ez pedig Mózes harmadik törvénykönyvének útmutatásai alapján került a nyugati kultúrába. Azt a bizonyos első negyven napot foglalja magába, és bár a Biblia „tisztátalannak” írja le ezt az időszakot, valójában, közegészségügyi szempontból egy nagyon bölcs döntés: szabályok révén kötelezi a közösséget, hogy elismerje, a szülés-születés egy rendkívüli erőt igénylő folyamat, a gyermekágyas nő, akinek tudata és teste hatalmas változáson ment keresztül, védelemre szorul. ( Maszol.ro portálról)


A magyar néphagyomány szerint is a gyermekágy (vagy boldogasszony ágya) a szülés utáni hat hetet ölelte fel, ez idő alatt a frissen szült édesanya házimunkát nem végezhetett. Mostak, főztek, takarítottak helyette, sőt, ágyát leplekkel körbevették, és csak meghatározott emberek léphettek be ebbe a térbe.

Manapság azonban a szülés-születés témaköre annyira a szülésig korlátozódik, hogy már-már kiveszett a köztudatból a gyermekágyi időszak kíméletességének fontossága. A legtöbb édesanya nem is gondol arra, legyen segítsége az első pár hétben.

Pedig a gyermekágy nem egy régi hagyomány, hanem fontos egészségügyi jelentősége van. Ez idő alatt  megy végbe a várandósság és szülés utáni regeneráció.

Minden újszülött igényli a testkontaktus és az egészséges, időre született újszülött a születés pillanatától hordozható.

  • A szülő nőre vonatkozó hivatalos ajánlás szerint természetes szülés után 6, császármetszés után 8-12 hétig kellene várni az első hordozással.

Ha mégis elkerülhetetlen ez, akkor érdemes első pár alkalommal rövid ideig hordozni, nem többet, mint 30 perc. A test jelzéseit sem szabad figyelmen kívül hagyni, a „megszokottól” eltérő helyen jelentkező vagy eltérő intenzitású fájdalom azt jelzi, hogy ez a terhelés még sok a testnek. Hordozás után a gyermekágyi vérzés mennyisége megnőhet. Amennyiben ez nem áll vissza a normál állapotba, szintén azt jelzi, hogy érdemes pár napot pihenni még. Császármetszés esetén fontos, hogy a heget tehermentesítő kötést válasszunk.

Amennyiben az ajánlott legalább 6 hétnyi időszakot nem tudod kivárni a hordozással, legalább a varratszedést várd meg!

  • Az újszülött baba horodzása esetén fontos, hogy a kicsi mindig a hordozó személy felé fordítva kerüljön a kendőbe / hordozóba. A törzse függőleges legyen, orra, szája pedig maradjon szabadon.

Ha Babád nyűgös, sokat lenne kézben, és teheted, kösd hordozóban az édesapjára, nagyszülőre, segítő rokonra, így a baba is testkontaktus iránti igényét is ki tudod elégíteni, és te is pihenhetsz! – Ezzel kapcsolatban bővebb információt közlünk következő blog bejegyzésünkben.

Amennyiben újszülött hordozására alkalmas terméket keresel, válassz szövött hosszú vagy karikás kendőt, RingaBaby rugalmas kendőt vagy körülbelül 4- 5 hetes kortól használható RingaBaby Bai Tait.

 

 

Szerzők:
Csőke-Vidács Henriett,
hordozási tanácsadó és önkéntes szoptatási segítő – hordozzorommel.hu

és

Kovács- Kasler Anita – ringababy.com